Blog Stress Groningen Gerlanda Dijkstra

Uitstellen & to do’s

To do lijstjes die maar niet kleiner worden, boeken die al maanden wachten om gelezen te worden, klusjes in huis die onafgemaakt blijven liggen etc. Kortom, je hebt genoeg te doen en het lijkt erop dat je aan het uitstellen bent. Misschien wordt gevoelsmatig de hoeveelheid taakjes, werk en privé, meer en meer. Er 'moet' steeds meer lijkt het. Maar is dat wel zo? Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd lijkt te gaan en hoe minder tijd overblijft voor... Dit alles kan aanleiding zijn tot stress.

Ik schrijf deze blog deels voor mezelf omdat ik me erg in bovenstaande herken. Erbij stilstaan is daarom geen overbodige luxe.

Uitstellen

Ondanks dat ik genoeg tijd heb, stel ik toch dingen uit. Misschien herken je je hierin. Hoe zit dat nou?

  Deels onbewust laten we ons vaak afleiden. Even Facebook checken, het nieuws, contacten onderhouden, huishouden even doen, die paar boodschapjes, mail checken en...oh, toen was de dag alweer voorbij. Hè, (wéér) niet aan toe gekomen..

  Eigenlijk.. geven we datgene wat we willen doen dus niet genoeg prioriteit. We kijken ertegenop, weten misschien niet waar te beginnen, zijn bang voor afwijzing (perfectionistisch) enzovoort. De redenen lopen uiteen. Zeker is dat er altijd een reden is waarom je iets níet doet.
Wat levert het je op?

  Wanneer er sprake is van 'moeten' ontstaat er als vanzelf een soort weerstand vanbinnen. Dit is heel menselijk. Belangrijk is om zoveel mogelijk datgene te doen wat je leuk vindt en waar je hart ligt. Bij motivatie en drive van binnenuit kun je nog steeds uitstelgedrag ervaren, maar vaak om andere, meer begrijpelijke redenen. Je vastberadenheid maakt dat je er, vroeg of laat, hoe dan ook voor gaat. 

  Grote taken onderverdelen in kleine, behapbare taken maakt dat je met meer gemak en voldoening vooruitgang boekt. Wat helpt is om kleine taken zo concreet mogelijk te formuleren en eventueel een te behalen doel per dag of week te stellen.

  Al mijn leven lang heb ik overal briefjes. Klein, groot, van een notitieblaadje tot een krabbel op een uitgescheurde krant. Gelukkig kan ik ook op mijn telefoon veel kwijt. Hij staat vaak vol met inspiratie, reminders, inzichten, ideeën, to do's etc. Zit er volledig structuur in? Nee. Gaat dat ooit komen? Ik weet het niet, ik streef daar niet zo naar. Zolang ik mijn notities niet kwijtraak, kan ik de gedachtes erover loslaten en lichter leven.
Dus.., mochten er dingen te binnen schieten die je wil doen, schrijf ze op of doe ze direct. Op die manier blijf je er niet mee zitten in je hoofd en kun je de gedachte van je af laten glijden.

Mening Oordeel Groningen

Het gevoel dat je nog dingen te doen staan kan ook een veilig gevoel zijn. Je blijft een bezig bijtje. En een bezigbijtje heeft graag taakjes, want op die manier voelt 'ie zich er toe doen. Aan alleen-zijn komt 'ie eigenlijk niet toe en vind dat wel prima zo. Z'n waarde is in zekere zin afhankelijk van de taakjes die hij uitvoert en waar 'ie zich mee identificeert. Je begrijpt, dit kan de nodige consequenties hebben.., want wat als dit wegvalt?

Mindful taakjes afwerken

Wanneer je met aandacht in het huidig moment aanwezig bent, volledig bewust van wat je doet, ben je vele malen productiever en efficiënter dan wanneer je dat niet doet. Gedachtes over verleden of toekomst die stress kunnen veroorzaken krijgen niet de kans om voor afleiding te zorgen omdat je concentratie in het NU is gericht.

Je kunt jezelf een mindful lifestyle aanleren waardoor je minder pieken van stress ervaart. Hierdoor zul je niet alleen onder druk beter presteren (zoals velen van ons), maar ook vanuit rust meer gedaan krijgen. Als vanzelf ga je meer genieten van wat je doet en ontstaat een groter gevoel van voldoening.

Heb je vragen of wil je tools om meer in het NU te leven? Laat even een berichtje achter.